sunnuntai 17. elokuuta 2014

iPhonesta luopumisen kriiseilyä

Vannoutunut Nokia-fani muuttui iloiseksi iPhonen-omistajaksi noin nelisen vuotta sitten. Ensimmäiseni oli iPhone 4, josta minulla ei ole ollut mitään huonoa sanottavaa. Puhelin on ollut kaikkein kestävin matkapuhelimeni since 1995 (vaikka se ensimmäinen taisikin olla sellainen karmea NMT-Mobira), sillä nelkku putosi kerran yöksi vesilasiin jo alkuaikoina, ja ilman mitään erityistoimenpiteitä se toimi edelleen kuin unelma. Tuossa puolisen vuotta sitten nelkku kuitenkin veti näytön pimeäksi yhtäkkiä, oli päällä ja soi, mutta siinä kaikki, joten kuvittelin sen joutuneen tiensä päähän (ja tähän mennessä oon vaan jotenkin ollut huono viemään mitään huoltoon), ja ostin sitten 4S:n (lähinnä, koska nelosia ei ollut enää saatavilla). NAK oli kuitenkin jossakin vaiheessa vahingossa laittanut lataukseen vanhemman puhelimeni, joka olikin sitten yhtäkkiä lähtenyt käyntiin, toimii kuin unelma nykyisinkin, ja on ollut jopa parempi kuin tuo nyt käytössäni ollut 4S.

Nyt ässä on huollossa oltuaan käytössä vain puoli vuotta, ja joka tapauksessa olen koko sen käyttöajan tuskaillut sen huonoa akun kestävyyttä. 4S:n akku ei kestä edes puolikasta päivää  - montako kertaa olen ollut perjantai-illan treeneistä tullessani öisellä rautatieasemalla, akku loppu, viimeinen bussi mennyt ja taksitolpalla ei ole ainuttakaan taksia. Siinä ei ole auttanut muu kuin kävellä vielä viimeiset 4,5 km kotiin tai lompsia reilu kilometri keskustan päätolpalle, ja toivoa, että siellä olisi takseja. Tai yrittänyt sopia tien päällä jotakin tapaamista kaverin kanssa, ja lopulta koko homma pissii siihen, että mulla ei ole enää kelloa (nykyisin kyllä rannekello kovassa käytössä tästä syystä) eikä puhelinta infota liikkeistäni tai aikatauluistani.

Käsittääkseni akkukin menee takuuseen, jos se ei kestä jotakin tiettyä aikaa vielä takuuajan sisällä, mutta tietty mulla on - lähinnä työni vuoksi - kaikki kilkkeet päällä koko ajan. Ja välillä olen niitä sammutellut akkua säästääkseni, mutta eihän se niin toimi - sitä vartenhan mä ko. puhelimen alunperinkin ostin, ettei tarvitse olla koko aikaa läppärin äärellä päivystämässä meiliä, vaan ilmoitukset tulevat koko ajan kännykälle, josta pystyn niihin myös vaivattomasti vastaamaan. (Ja juu, monesti mun ei tarvitse saada yhtään mitään tietoa yhtään mihinkään, sellaisia päiviä sanotaan lomapäiviksi, jolloin kännykkä voi ihan rauhassa olla vaikka sohvan tyynyjen välissä.)
  
Tässä varapuhelimena mulla on ollut käytössä joku NAK:n melko uudehko Samsung Trend jotainjotainjotain, ja ei voi kyllä muuta kuin ihmetellä, että miksi tuollaista puhelinta on edes pitänyt tehdä. Periaatteessa älypuhelimena se soveltuisi ihan pelkästään soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen, ellei se jumahtelisi jopa sellaisessa toiminnossaan. Auta armias, kun erehdyt lataamaan siihen kaikki niistä vähistä appseistä, mitä käytän (Insta, Kik, WhatsApp, Facebook + messenger) --- voit vaan tyytyä lähinnä katsomaan jumittavaa näyttöä. Samalla - vaikka Android on työn kautta tuttu käyttis, niin käytännössä sitä on tullut räplättyä ihan omin pikku kätösin melko vähän, vaikka molemmilla alaikäisillä kämppiksillänikin on Android-käyttöisiä laitteita. En löydä mitään toimintoja ja kaikki on vaan jotenkin älyttömän hankalaa. Ja niin, se tekstiviestien kirjoittaminen on ollut ihan onnetonta tuolla, olen soitellut ties kenelle vahingossa, olen tykännyt Facebookissa "mummo kuoli"-tyylisistä viesteistä vahingossa - ja kaikki mahdollinen damage, mikä puhelimella on aiheutettavissa, niin olen tehnyt sen. 

Tilasin tänään sitten Sony Xperia Z1:n Gigantin verkkokaupasta. (4S menee joko myyntiin tai sitten VAK:n käyttöön.) Näistä Z1:stä ja Z2:sta on ollut paljon puhetta niiden hyvästä akun kestosta (Gigantin verkkosivun speksien mukaan Z1:llä tällaiset:

Akunkesto (mAh) 2 300
Puheaika (h) 10,00
Valmiusaika (h) 670,00
Puheaika 3G (tuntia) 18,00
Valmiusaika 3G (tuntia) 600,00

Kun taas vertaa tuohon mun 4S:ään (eikähän nämä tuntimäärät ole kyllä koskaan ainakaan omassa yksilössäni pitäneet paikkaansa...) :

Puheaika (h) 14,00
Valmiusaika (h) 200,00
Puheaika 3G (tuntia) 8,00
Valmiusaika 3G (tuntia) 200,00

Paikallisessa myymälässä tuota mallia ei ollut ollenkaan, vaikka olin tämän päivän pyhittänyt sille ajatukselle, että uuden vauvan voisin sieltä noutaa tänään. Tsekkailin Z1:n ja Z2:n eroja pitkään, ja itselleni suurin ero näyttää olevan hinnassa (395€/585€)- monet Z2:ssa olevista hintaa tuovista ominaisuuksista ovat sellaisia, joista en niin perusta - en ole mikään video- tai kuvakuvaaja, joten en niitä osaa arvostaa (joku 4k hypersupermega-videokuvaus) --- Z1:n näyttö on jo ennestään iso (4,3"), joten Z2:n vielä suurempi (5,3") olisi jo mun makuuni liian iso.  Pääsin räpläämään hieman Z1:stä kaverillani, mutta silloin en vielä osannut kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, joita nyt olen ihmetellyt. Z2:ssa saattoi olla ihan himpan parempi akun kestävyys vielä ja jotakin muuta kilkettä, mutta ei tosiaan sitten enää mitään sellaista, millä itselleni olisi ollut merkitystä. No, vedenkestäviä ovat molemmat mallit, joten tätä puhelinta voi sitten uitella vesilasissa rauhassa.

On tosi harmi kyllä, että missään kännyköitä myyvissä liikkeissä niitä kännyköitä ei juurikaan pääse hiplaamaan sillä tavalla oikeassa, kunnollisessa käytössä, että - ja tämä on yksi niistä ominaisuuksista, joka on mulle tärkeä - että kun kuitenkin kirjoitan kännykällä tosi paljon - sähköpostia, viestejä, niin että liike pysyy mukana. Ettei se laahaa perässä. Etten joudu hidastamaan tai odottelemaan. Sellainen sen kosketusnäytön tuntu yhdistettynä siihen, että miten se reagoi, on tärkeitä juttuja mulle. Vähän niin kuin läppäreissäkin -  miten näppis soljuu sormieni alla. Jos kattoo vaan pornoa koneelta päivät pitkät, niin varmaan on ihan sama, vaikka näppistä joutuisi hakkamaan vasaralla, mutta jos tuo visuaalinen puoli on sivuosassa ja pitää suoltaa tuhansia merkkejä päivässä, niin kyllä se on vaan tärkeä ominaisuus tuo näppäimistön "tuntu". (Niistä ei taida vaan olla mitään standardi-luokitusta "feels like heaven under your fingers" ;) )  

Noista Xperian Z1/Z2:sta on nyt vaan pitänyt katsella YouTube-videoita ja lukea kymmeniä arvosteluita, jotta olen pystynyt edes jotenkin päättelemään, että onko Z1 millainen verrattuna iPhoneen (lähinnä arvosteluissa on ollut Z1 verrattuna iPhone 5S:ään). Tietty kaikilla tuollaisilla keskustelu/kommentointi/arvostelusivuilla tuntuu olevan ne vakkari-negistelijäsedät, joilla ei ole todellisesti minkäänlaista osaamista tai tajua (ja jotka ei ehkä parhaimmassa tapauksessa ole edes nähneet ko. puhelinta kuin päiväunissaan), joten lopulta ei auta muu kuin kokeilla vaan itse. Yleisesti puhelin vaikuttaa ihan hyvälle, ja tosiaan emmä tuosta iPhonen uusimmistakaan malleista ole enää ollut jyvällä, että mitä kaikkea siinä on tarjolla, kun ei vaan ole ollut tarvetta millekään erityisominaisuuksille ja kun sitä hintalappuakaan ei voi siinä pitää kiinni koko aikaa pitääkseen kallista puhelinta pullistelun aiheena.

Ehkä eniten on arveluttanut siirtyminen kokonaan erilaiseen käyttöjärjestelmään. Pidän tuosta iOSin eleettömyydestä ja helppo/nopeakäyttöisyydestä. Ehkä se on aika pitkälti tottumiskysymyskin. Saas nähdä. Nuo Androidin eri käyttöjärjestelmätkin piti lukea läpi tarkasti, mitä eroa on milläkin, tässä kyseisessä yksilössä on Jelly Bean. Tsiisus. Kai puhelimen voi vaihtaa (takaisin iPhoneen), jos se on vaan ihan perseestä?

Semmoisen hankinnan siis tein ja odotan kovasti, että pääsen testaamaan, käyttämään, toivottavasti myös tottumaan ja ennen kaikkea pärjäämään akun kanssa. (Niin ja no, okei, vähän kiinnostaisi hommata myös tuo Sonyn älykello tai Smartband, sellainen rannekello tai ranneke, joka ilmoittaa viesteistä ja muista häppeningeistä virtuaalimaailmassa. Vähän niin kuin Ritari Ässälle. Puhua siihen kelloon ei kuitenkaan voi. (Vielä?)  Mutta katsotaan nyt ensin, että onko puhelimesta kaluksi.)




Ei kommentteja: